Bahan2 :
1) Sudah semestinya kulit popia la...besar or kecik depends arr(nk beli kulit ni pun kena pilih gak...dulu2 beli yang plastik hijau..but tahun ni nmpknyer cam dh takde dh...so cari yg lain lak...)..n ikut sorg mber beli KG Pastry pun ok..yang plastik warna merah tu
2) Inti (diriku guna serunding ikan....mudah skit coz hancur kan..)..serunding ni aku beli dh siap..tak kuasa nk wat..hehe
3) Telur atau air masak...ni pun if nk wat yg gulung..yg simpul tak perlu yer
Nak wat cmne yer....ni gtau yg simpul dulu ek...
1) Kuarkan kulit popia tu dr peti ais yg korang simpan tu
2) Sesi memotong lak.....if beli kulit popia yg size besar tu, mula2 diriku potong 2 dulu pastu potong 4 lak..jadi 8 lak...potong jadi segiempat tepat ek..potong skit2 pun takpe...
3) Yang lum potong tu pastikan dibungkus ngan kain yang telah lembap (pastikan bersih ek)...jangan smpi lencun plak kain tu...if tak nk guna kain lembap simpan je balik dlm peti..ambik skit2 masa nk wat
4) so masa nk start wat leh la ambik kepingan2 yang dah dipotong tu untuk leraikan sehelai demi sehelai...kalu boleh jangan leraikan banyak2 sekaligus...coz takut kulit tu kering sgt..nant dier pecah la..
5) so dh cerai2kan...bentangkan kulit yg dh diceraikan tu atas piring...mula2 letakkan serunding tu kat tengah2..n then gulung la...dh siap gulung leh la simpul (cara simpul temukan hujung ke hujung...n simpul cam biasa arr...jangan tarik kuat ek...nant terputus la popia korang tu..hehe)
6) dh siap semua...leh goreng...
If Gulung lak..
1) Lain skit potong dier..if yg besar jadikn 9 bahagian..segiempat sama yer..if yg kecik...potong 4 je
2) Ikut langkah 3 & 4 kat atas yer
3) letak serunding kat penjuru...lipat skit kasi tutup inti tu..n then lipat lak kiri n kanan penjuru..n gulung...so nk pastikan melekat boleh letak air masak or telur la..sapu skit je yang hujung
3) dh siap leh goreng arr...
Senang tak korang..simple je kan...make sure nk goreng api kecik je...jangan hangus sgt ek..dh nampak kekuningan leh la angkat...if goreng malam boleh la zass terus ke mulut....hehe
Kredit pic to mr google....ni tunjuk yg gulung ek
1st..dh potong segiempat samer....letak inti dulu ek |
lipat penjuru2 |
dh siap penjuru lipa lagi..n nk smpi hujung letak telur or air masak.. untuk lekatkan.. |
Ni lak yang simpul ek
potong dulu jadikan segiempat tepat |
tak yah susun cantik2 pun takpe..hehe |
senangkan...hehe |
6 comments:
hehe terima kasih ya.. nanti wat entry pasal tart pulak.. nak tgk jer cene rupa alat2 wat tart tu sebab sedikit jakun.. tao makan jer
samer2..Insya Allah tart will update
oo cam tu.. nnti klu free blh try.. tq syima :-)
ok..senang je kan..hehe..suruh zaki n aqil tolong skali..hehe
kelihatan senang..order suruh syim wat jek larr, lg senang..hehehe
kak bell; memng senang pun..makan lagi senang....nak order..ntuk rayer tak smpt...huhuhu
Post a Comment