Saturday, September 26, 2009

Cerita Syawal seterusnya

2 Syawal 1430H (Isnin)
Ari ni kitorg nk p rayer umah sedara n kawan papa lak...kitorg kuar dari pagi n tenghari baru balik...pas mandi n rest...papa ajak balik umah ibu lak..mujur tak jauh...1/2 jam je travel...ibu ape lagi...suker la ibu...lagipun banyak sgt planning papa n pak2 sedara irsyad nk wat kalu kat umah ibu...

Mandi pantai
Tahun ni rayer memng lain dr yang lain...org sibuk p jalan2 umah sedara tapi lain plak tahun ni...orang sibuk mandi pantai coz cari 'remis'....bukan main banyak lagi remis...lagipun tahun ni bukan jenis remis biasa yang kecik2 tu...kali ni besar2...org kampung panggil 'remis kera'...but jgn cmne leh dapt namer tu......petang rayer kedua family mak ngah datang berayer...5 buah keta...siap bawak bekalan lagi...bukn nk berayer sgt tapi nk mandi pantai...cari remis...

Papa smpi je dari umah pasir puteh, terus p pantai join samer cari remis n mandi...ibu lepak je kat bawah pohon rhu...kebtulan ader chalet kat sebelah umah...smpi borak n makan remis yang dh dimasak oleh cik are...yang cari pagi td...2nd day ni org tak ramai lagi yang cari remis...just org2 sekitar je...

3 Syawal (Selasa)
Ari ni masih lagi umah ibu coz papa pagi ni papa turun ke laut plak (memancing) ngan cousin2 ibu n ayah ngah sekali...pas subuh dh turun dh...ni la 1st time papa naik bot p laut kat umah ibu...kul 11pg dah balik dh...huhuhu...mabuk laut rupanyer papa nie...kebtulan ikan pun tak banyak yang dapat dipancing coz katernyer takde arus...namun papa tak serik rupanyer...ader peluang nk p lagi...hehehe...so tghari ni makan ikan segar la nampaknyer...fresh dari laut...ikan kerisi...nyum nyum nyum!!!!




Petang ni rest je kat umah...lagipun papa masih penat lagi p mancing...ibu jalan2 umah sedara je ngan irsyad...n pas asar sedara plak datang...p cari remis plak...mandi lagi la papa irsyad ni...irsyad n ikut main tepi air je...hehehe...raya ke-3 ni ramai plak yang join cari remis...tak tau la datang dari pelosok maner...tapi penuh kat pantai...

4 Syawal (Rabu)
Raya ke-4 still kat umah ibu gak...papa pun takde plak ajak blik pasir puteh...seronok sgt la tu...pagi ni dok umah je...wat ape yang patut...petang ni plan nk wat makan2 skit (sambut besday irsyad, ain n angah) but terpaksa tunda malam coz ramai plak sedara ibu yang datang umah...n ibu izan (ngasuh irsyad) pun datang gak...sambil beraya boleh mandi pantai...ari ni pun cam semalam gak...ramai sgt yang cari remis...n ari ni irsyad join gak...mandi pantai...bukan main lincah lagi....

Pas maghrib kitorg wat makan2 skit...tghari td dh beli kek, petg papa p beli KFC n malam goreng bihun skit...saje2 wat makan2......but cian coz adik ain dh lena dh...penat sgt main pantai petang td...irsyad pun join jap je...pas tiup lilin mula merengek coz dh mengantuk dh...penat dh semua mandi kat pantai...





5 Syawal (Khamis)
Ari ni ayah ngah n families dh nk berangkat blik kuantan dh...so sunyi la skit umah mak...yang budak kecik just tinggal irsyad n kakak alin je...pagi ni irsyad p kenduri kawan papa yang baru bertunang kat Lundang...tahniah to uncle zali n aunty che wan....




Pas solat zohor, papa ajak balik umah pasir puteh coz plan nk p umah tok (sebelah ibu papa) kat machang...n kebetulan ayah papa pun ader balik semalam dari Kuala Krai...but papa plak tukar plan nk p pagi esok coz nk p repair keta dulu...huhuhu...sementara papa p repair keta ngan ayah long..ibu, irsyad n sedara sebelah papa jalan2 umah sedara kat umah...kebetulan tak p lagi....

6 Syawal (Jumaat)
Pagi ni plan nk p umah tok kat machang but tok plak takde p terengganu...umah anak dier...so tak dapat la p umah tok yang sebelah ibu papa...actually irsyad n ibu tak pernah kenal pun tok sebelum ni...coz papa tak pernah pun bawak p saner...lagipun papa tak biasa sgt ngan sedara kat machang...so coz tak jadi dok umah je smbil irsyad main ngan cousin2 nyer...
Pas zohor, papa ajak balik umah ibu lak...sambil bawak cousin2 irsyad p mandi pantai...so sepetang plak mandi pantai...irsyad ngan ibu main tepi2 air je...n ari ni last mandi pantai coz esok plan dh nk balik KL...

Ni la cerita syawal irsyad tahun ni...more picture at

raya 2009

2 comments:

Nurshuhada Zainon said...

remis tu binatang ke?

Nur Hasyimah Mahasan said...

ha ah, isi dier cam lala or kerang...hehehe..nant upload gambar