Monday, December 17, 2012

Lubuk Manggis

Assalamualaikum

Selamat hari isnin...dh lunch semua???Alhamdulillah dah kenyang ngan nikmat rezeki yang Allah berikan....ni smbil2 rest nk tggu nk start keja semula leh la coretkan skit kat blog yg hampir suram ni...huhu

Kali ni nk story cerita yg bukn la up to date...kisah weekend kiter story lain kali yer..ni last weekend..yg masa family abgku datang bercuti2 di KL last weekend...

Family abgku smpi umahku jumaat mlm...sabtu we all dok umah je...lagipun hujan tghari n abgku pun malas nk kuar...just diriku je kuar p cari barang2 dapur...mlm ahad tu diriku plan nk ajak diorg p mandi2 sungai...nk g seronok2 kat shopping kompleks cam tak besh jer...so pagi2 ahad tu prepare aper yg patut (nk g picnic kan)...so abgku masak nasi lemak (abgku ni memng jenis yg suker n pandai masak)...n plan nk wat nasi lemak memang dh dirancang petang sebelumnya...n semua bahan dh diriku beli....ketung ketang kat dapur dlm kul 9 dh siap semua...

So dlm kul 9.30 gerak dr rumah zass ke tempat nk picnic la...tempat cam tak finalise lagi...cuma yg pasti area hulu langat la yg banyak choice...dlm pkiranku nk g try kat lubuk manggis...coz pernah tgk my cousin post masa g picnic ari tu..cam ok je...n bukn la air terjun...n kali ni pun mls nk p kat air terjun...coz nk melayan karenah kanak2 riang...kalu p air terjun maunyer kitorg kena handle kanak2 riang..yg besar2 of coz nk g main air terjun...

Dalam kul 10 lebey selamat smpi...kawasannyer not bad la...nk picnic ok la..but yg tak kemudahannyer la...pondok pun cam terjaga (wajib bayar lak tu..20 hengget)...n toilet pun tak terjaga....but nk g tempat lain macm mls nk pusing dh..n diorg cam ok je nk mandi2 situ...mujur kebetulan kitorg bawak khemah...so leh la manfaatkannyer....

So jom layan keletah kanaak2 riang...haha

Irdina alisha yg teruja...ajak naik siap marah2 n giling kepala lagi...hehe

Tgk irsyad nk buat mcm org besar



Irsyad yg kesejukan but tak nk naik pun...

Say cheessse

Agenda wajib my hubby n adik2 lelakiku...nangkap ikan je la kejanyer...

Kepenatan...jom mamam dulu...i loike durian..but my abg irsyad tak suker durian...hehe

Tgk la baju n suar saya yg comot ngan duriann...tak pe pasni kiter p berendam dlm air lagi yer...hehe

Ni la family diriku yg seronok2 di hari mingggu...takde dlm gambr addik pompuan n akakku...



 After semua dh sejuk beku....dlm kul 1.30 zass balik....n semua ketiduran masa on the...tggl la driver je yg tak tido..of coz la tok le tido kan..kalu tak tak smpi umah la..hehe

 

 

Thursday, December 13, 2012

Takziah

Assalamualaikum...

Bersiaran after lama menyepi...banyak yg menghalang untuk terus bercerita disini...huhu..but kali ni nk kongsi skit berita sedih yang melanda keluarga husbandku....berita sedih yang amat mengejutkan kami sekeluarga..

Weekend lepas kira bz memanjang la diriku kat umah..melayan tetamu (family abgku dtg bercuti)..cerita cuti2 diriku story lain kali ek...kali ni nk tumpu pada tajuk kat atas...

Berita menyedihkan we all tau around kul 12 mlm (ahad malam la..malam yg ada bola Msia lawan Thailand tu)....masa tu we all semua dh tidur n tiba2 dikejutkan ngan panggilan telefon dr abg iparku (abg husband)...memng diriku dh tak sedap hati masa tgk nama tertera kat skrin my husband (coz dh kul 12 mlm kan...mest ader something happen kat kg)...n jangkaanku tepat..kami dikhabarkan dengan pemergian mak n ayah mertua abg iparku (kira ayah n mak my biras la)...dan sememangnya pemergian kedua2 arwah amat mengejut...coz kedua2 arwah shat walafiat but ajal n maut di tangan Allah...DIA yang menentukan segalanya....pemergian kedua2 arwah adalah disebabkan kemalangan jalan raya....

Wpun dari segi ikatan kira jauh gak but kedua2 arwah ni la segala2nya bagi kami...diriku dh anggap dier cam mak mertuaku coz emak n ayah husbandku kan dh meninggal...so setiap kali kami balik kg dier la yg ader untuk kami....lagipun umahnya berdekatan je ngan umah husband...so mesti kami akan sembang, jumpe setiap kali balik kg...especially tiap kali raya...ketupat n tapai dier yg menjadi hidangan untuk kami sekeluarga..semua ni tinggal kenangan....

So after dpt call, husband dh tak keruan...diriku tanya either nk balik ke tak...but dier ader meeting lak pagi isnin tu...tak boleh nk skip coz bosnyer cuti...so tak decide la nk balik...n pas subuh husband siap2 p keja diriku cuti je coz family abgku still ader kat umah kitorg..sian lak diriku nk tinggalkn tetamu kan...

Dalam kul 10 pagi en hubby call ajak balik...coz ni mest dier pun serba salah kalu tak balik kan....but balik pun sekejap je la..maybe balik satu mlm je (coz husband kena keja)....n diriku suggest balik ngan flight je but dier lak taknk coz banyak lak menyusahkan kot...so tghari zass ngan kereta je la...so tetamu we all (family abgku) lak yg jaga umahku...hehe..n mujur kakakku ader la...

Balik kg tak yah citer la kan situasi sedey tu..raser korang semua boleh assume kan cmne situasi tu....

Diriku hanya mampu berdoa moga kedua2 arwah ditempatkan bersama2 orang beriman....n moga my biras n adik beradiknya redha ngan pemergian kedua orang tua mereka....n moga mereka tabah menerima ujian ni....

Ni keratan paper hari selasa ari tu kot....ni pun diriku ambik dr fb kak iparku yg dok kedah...we all tak sempat lak nk beli paper...maklumla banyak hal bila dh blik kg kan.....

Wednesday, November 14, 2012

Kids with Upin Ipin

Assalamualaikum semua...

Nampknyer minggu ni ramai yang ambik kesempatan bercuti kan..almaklum la ambik 3 ari je leh dapat 9 hari saper yg tak nk kan...but diriku tak ambik cuti pun coz my hubby still keja whole week..orang cuti deepavali n Awal Muharam pun dier tak cuti..maklum la keja site kan...hanya sesetengah event je yg company dier ambik as cuti umum untuk site....so terima je la...n if diriku ambik cuti pun bukn leh pergi maner2 pun...dok umah je la pun...nk g jalan en hubby cam tak berapa nk bagi..takut diriku tak termampu nk layan budak berdua yg tengah lasak tu....

Panjang lak intro..bukn nk cerita pasal cuti but nak citer hujung minggu ari tu...sabtu cam biasa (hubby keja) so diriku settlekan keja umah sebaik mungkin....petang masa lepak n baca paper (en hubby belikan) terpampang gambar karnival upin ipin kat stadium titiwangsa..karnival start on jumaat sampai ahad last week...so riang gumbira la irsyad nk p tgk upin ipin..n kebetulan ahad tu cam takde plan kemana2...ingat nk p visit baby baru (anak member) but dh janji ngan member sorang lagi nk g sama2 but this week dier lak tak senang....so lain kali la

So dlm kul 12 baru gerak ke tempat karnival...mak ai banyaknyer keta nk parking pun susah (maybe coz ari minggu n school holiday)..mujur ader rezeki takde la jauh sgt parking..kebetulan lak ader org wat majlis kahwin kat tasik titiwangsa tu..bertambah la ramai kan....

So jom terjah...karnivalnyer takde la besar sgt pun..booth pun skit je...but yg diorg teruja of coz la ngan upin ipin kan....macam2 aktiviti yg ader sepanjang 3 ari berlangsung tu....so kira last day la kitorg p ari tu...

i loike this..irdina yg suker senyum bila berposing...

ibu yg teruja...irdina mula2 nk dekat bila nk snap pic mula la takut..irsyad tak yah cakap la memang takut memanjang...jauh je brani...

Si adik yg pantang suh senyum but si abng punya la susah nk senyum

ader gaya tak...hehe

berani ngan patung je la..ngan maskot bukn main takut...huhu
sukernyer dier...hehe


last of coz abah n ibu nk interframe gak.......




 So enjoy n happy bila dpt penuhi permintaan anak2 kan....cuba penuhi sebaik mungkin n aper yg termampu....nk bawak diorg p holiday lama2 abahnya lak yg kekangan masa...so short trip pun jadi la..asalkan diorg happy....

Monday, October 22, 2012

Tahniah TRW

Assalamualaikum

Selamat ari isnin semua n happy la semua yer coz today is gaji day....hehe....Alhamdulillah rezeki...n this month kena bajet la coz nak sambut hari raya kan...nak travel balik kg lagi....semua tu duit kan....n Insya Allah tahun ni gak diberi kesempatan untuk melaksanakan ibadah korban...but baju raya cam takde je..cmne ni...terutama untk irsyad n alisha la...tgk la cmne...huhu

Pagi ni tak nk story lagi pasl balik kg....esok2 la kiter story...cuma seperti yg korang tgk tajuk kat atas mest korang leh tau diriku nk pot pet pasl aper kan...of la pasal rezeki kemenangan yg dicapai oleh negeri kesayanganku...

Jom layan picture je la yer.....malas nk bebel panjang coz korang semua dh tau kan...Kelantan menjuarai Piala Malaysia 2012 dan paling manis tahun ni Kelantan bolot 3 kemenangan...kejayaan treble la katakan..Tahniah buat semua pemain, coach, pengurusan n of coz pada semua penyokong The Red Warrior yang superb....

Semangat TRW..my SIL, my bro, en hubby, anak buahku n my bro....cayalah uols

Tegar diorang ni bersesak2.....namun berbaloi...

Tahniah TRW atas rezeki dari Allah...

Ni dier kejayaan TRW tahun ni.....kejayaan Treble...kekalkan untuk seterusnya....

Tahniah gak buat en suami, abang n my SIL serta adikku yg memeriahkan stadium ari tu...diriku meriah layan tv n kids kat umah je.....

Thursday, October 18, 2012

Tahniah Frens

Assalamualaikum

2 ari ni berturut dapat news my frens baru dapat new baby...hepy sangat dengar....n mest comelkan bb diorg kan....semua bb mest la comel kan...rindu sgt2 melahirkan irsyad n irdina dulu...

1st dpt news from kawan husband (kawan universiti dulu - merangkap kawanku gak la) yang gtau wife dier yg selamat melahirkan anak ke-2 mereka ari selasa ari tu.....gigirl gak sama cam yg pertama....n yg 1st baru sebaya irdina...kira setahun lebey baru la....tak kisah la rapat pun kan...anak kan rezeki dari Allah...n Insya Allah this weekend kalu jadi nk p visit baby baru....tu pun tgk pada kesempatan la coz my bro dr kuantan nk mai umah weekend ni...So tahniah to Che We n her husband for 2nd baby...

2nd news la baru tau pagi ni...ni kawanku (kawan universiti gak merangkap my best fren masa kat kolej dulu smpi la sekarang)....so kawanku ni baru anak yg 1st la....lgpun dier memng kahwin lmbt skit la....so tahniah buat my dear fren Jihan Munira n husband atas kelahiran baby girl....n pagi tadi chat ngan sorg lagi my bestfren..Insya Allah after raya haji nk g visit new baby ni...

So selamat berpantang buat kawan2 yer....raya haji uols leh tgk je la yer kitorg makan....hehe..n Insya Allah ader rezeki kami sekeluarga nk g visit baby uols semua...

Disebabkan gambr2 new baby ni takde lagi..nak letak gambar diorg la...hehe

Ni putera sulungku...Muhammad Irsyad Nazmi..lahir 24/8/2008

Ni of coz puteri..Nur Irdina Alisha..lahir 13/4/2011
 

Wednesday, October 17, 2012

Setahun Setengah

Assalamualaikum...

Biasanya ari rabu ramai yg wat entry wordless wednesday...so diriku pun nk stroy gak la di ari rabu ni....but takde wordless coz agak panjang gak ni..hehe

Kali ni nk cerita about my lil irdina....bulan ni genap my lil irdina 1 tahun setengah...n of la bulan ni irdina kena suntik yg last kan (of coz u ols tau kan jadual imunasasi from KKM)...so semalam diriku masuk opis lambt coz bawak dier p suntik n check up dulu...n so far diriku sebaik mungkin follow jadual immunisasi yg dikeluarkan oleh KKM....bukan aper semua untuk kebaikan anak kiter gak kan...n semua suntikan diriku dapatkan di klinik kerajaan (Klinik Kesihatan Ibu n Anak Bandar Tun Razak)

Alhamdulillah overall semua ok...walaupun irdina ni jenis yg kecik comel je but BMI dier nurse gtau cantik (BMI 16.1)....yg tak ok semalam of la si budak kecik tu meraung2 kena cucuk kan...huhu...n masa ambik umah ngasuh mujur tak demam....strong my girl....


VAKSIN
UMUR(BULAN)
UMUR(THN)
Ketika Lahir123456121871215
BCG (Tibi)








tiada parut

Hep (Hepatitis B)









       
DTP (Difteria, tetanus, pertussis)











Hib (Haemophilus influenza type B)











OPV (Polio)











MMR (Measles, mumps, rubella)











Measles (Campak)











DT (Difteria)











T (Tetanus)











PETUNJUK

Imunisasi Primer

Dos Tambahan

Sabah Sahaja


Alang2 story pasal irdina...nk review skit la sepanjang 1 tahun setengah umurnya ni....

 a) Jalan - Alhamdulillah dh makin laju...irdina ni dekat setahun 4 bulan baru leh jalan sepenuhnya...b4 tu just 3,4 langkah je...n dier boleh jalan sepenuhnya after kitorg wat solat hajat masa umah baru ari tu...berkat doa solat hajat tu kot...

b) Gigi - Pun lambt gak tumbuh...10 bulan baru tumbuh gigi...n sekrg baru ader 8 batang (4 atas n 4 bawah)

c) Makan - so far Alhamdulillah dh makin ok makannya...cuma memang jenis yg kurang makan nasi...if mee or seangkatan laju jer...n yg paling dier suker adalah yogurt....memng kena sentiasa ader stok dlm peti ais..kalu tak kesian lak tgk coz asyik dok g bukak peti je....

d) Cakap - pun tak berapa leh ckp lagi..yg pasti leh ckp 'abah'...word yg lain just satu suku kata je la....takpe la nant lama2 leh la ckp banyak kan.....

e)  Rutin pagi - dh terikut rutin abg pagi2 makan biksut cicah ngan air milo (b4 p skool)...so dier pun sama gak...sometimes leh abis 3 or 4 keping biskut tiger dier tu...n skrg ni pagi2 pun mesti kena beli kueh dulu untuk makan umah ngasuh (ni pun terikut rutin abang irsyad yg suker beli kueh pagi2...kueh ni kitorg beli makcik yg jual area umah ngasuh irdina)

f) Menulis - suker sgt menulis...maybe coz selalu tgk abg irsyad dok menulis so dier pun terikut sama...so if abg irsyd wat homework dier pun kena ader buku gak....n diriku perasan irdina ni jenis yg kidal ke...coz memng jenis menulis tangan kiri.....

g) Conteng - alang2 dh ader pensel / colour kat tangan...suker hati dier bawak jalan2 smbil tangan yg pegang pensel tu dihayunkan ke dinding umah....bukan saja dinding but lantai, kabinet n remote tv pun berconteng.....yg ni perangai dier sendiiri coz abg irsyad tak pernah conteng rasernya kat lantai n dinding

h) Perlakuan....Alhamdulillah setakat ni dier faham aper yg kiter suh dier buat wpun dier tak boleh ckp sepenuhnya lagi.....

g) Solat - Alhamdulillah menunjukkan minat untuk solat (Dh pandai angkat takbir n sujud)....n mujur tak kacau if ibu n abah solat....just dier dok tepi n tengok je aper yg kitorg wat.....gud girl...if abg irsyad dulu mesti nk dok depan kalu kitorg tgh solat....n now pun abg irsyad kalu suh solat mest liat skit...huhu

h) Main tab / handphone - tak yah ckp ler...raser semua budak suker kot....

aper lagi ek...nant la diriku review lagi yer.....ni baru pas makn n nk rest jap....

Semangat TRW....ni hasil keja abang irsyad la ni

Nak main buai...but tok leh lagi main coz takde la buai untuk budak kecik...huhu

Wednesday, October 10, 2012

QSIC 2012

Assalamualaikum...

Lamanya rasa tak bersua di alam maya...mood nk menaip hilang ntah ke mana....ni pun cam turun naik je moodnyer...tak tau naper leh camni...nk kater bz keja biasa la kan...selagi dok opis selagi tu la keja tak abis...n balik umah of coz la ngan keja umah...so handset ntah ke mana la bila dh dok umah tu...berblog aper ntah lagi kan bila dok umah ni...

n now ni wat minit meeting...but sambil2 layan internet jap.....bukak blog cam dh lamernyer tak story kan.....kali ni  pun tak tau nk story pasal aper...banyak sgt nk story but cam malas nk luahkan...huhu...

Kali ni nak share the big event yang diriku memng nak pergi sangat tahun ni...iaitu Quantity Surveying International Conference (QSIC 2012..berlangsung pada 25 & 26 sept lepas)....conference ni actually tahunan punya conference anjuran of coz la of Board of QS ngan kerjasama JKR n so on...n sepertimana biasa memng ader penglibatan daripda salah satu IPTA as a committee..n tahun ni UM yang kena terlibat...so of coz la diriku teruja nk sgt pergi coz mest ramai my ex lecture yang join untuk jadi comittee or peserta seminar...n sememangnya betul aper yg diriku jangkakan...ramai sgt my ex lecturer yg attend...happy sgt coz bukan senang nk jumper kan..tambah2 kiter ni semua dh kerja n ader life sendri...time2 event camni la leh ambik kesempatan untuk jumper diorg

1) Gambar kiri skali my fren bergambr ngan salah seorg presenter of the conference...like this presenter
2) Ni kami ngan lecturer yang paling kitorg rapat dulu...n dh 10 tahun but my lecturer (dh title Dr skrg) still tak berubah...yg berubahnyer ader la perubahan kat warna rambut skit...hehe

1) Gambar kitorg ngan Iron Lady.....Kenalkan EO Securiforce Group (Datuk MAznah Hamid)
2) Ni la kedudukan kami sepanjang 2 hari berlangsung...kali ni memng tak ramai member JKR / JPS yang diriku kenal attend this seminar...
3) Ni ngan best frenku (Yg hujung tu JKR gak, n yg tengah tu bf ku yg tengah buat PHD...n become a lecturer at UM....bangga sangt ngan dier...bila diriku ni nk further study kan...)
4) Ngan ex prof kesayangan kitorg masa kat UM dulu....still suker buat lawak..n now dh retired dh....bestnyer dh boleh relak2 dok umah
5) Last still with our ex lecturer...


Actually ramai lagi my ex lecturer yg attend but tak sempat nk snap picture lak....raser happy sgt time conference tu....n mula terfikir bila lak diriku nk sambung study lak.....coz my lecturer dh beria2 suh kitorg sambung kat UM...n of coz la diorg jadi supervisor...Niat tu memng ader but masih mencari waktu n masa yang sesuai. Hopefully dipermudahkan segalanya oleh Yang Maha Pencipta



Monday, September 24, 2012

Irsyad...Ibu...Irdina plak

Assalamualaikum...

Selamat ari isnin semua...amacam ngan hujung minggu...diriku banyak dok umah je..lgpun badan masih lum recover sepenuhnya...n untuk pengetahuan uols ari jumaat diriku dh start cuti...asyik mengelat je yer..bukn mengelat yer kawan2 but cuti coz terpaksa...terpaksa mc coz demam, batuk n selesema tgh melanda dengan teruknya on that day....so far ari ni dh ok but selesema n batuk ada la skit2 lagi...huhu

N sepertimana yg diriku citer masa wat makan2 n buzday my son n sepupunyer..irsyadkn tgh tak shat...tghari shat la dier but malam mula la merengek n badan panas....n berlanjutan gak la..ari khamis baru recover sepenuhnya....so bermula ari khamis tu la diriku dh mula bersin2, mlm jumaat tu batuk n bersin non stop...badan dh seram sejuk....makan ubat pun  cam x braper nk ok....so terpaksa la tahan je la malam tu..ngan irdina kejap2 bangun nk nenen...huhu

So jumaat pagi tu just hantr irdina umah ngasuh (en hubby suh hntr coz diriku pun tak larat nk handle dier dalm keadaanku lemah camtu)..pas hantr irdina p klinik dulu...dh lama x check up kan...biasa kalu p klinik pun coz check si anak2 je la..but kali ibu kepada si anak plak kena terima rawatn.....bukn setakat ubat ambik yer but kena suntikan lak tu (dr suntik vitamin..kasih badan cepat skit recover...so dier tgk diriku lemah sgt kot...n maybe dh lama x kena suntik..boleh tahan sakitnyer...hehe)...n macm2 dr bg ubat...so sila la makn ubat ngan berdisiplin yer..huhu

Sabtu kena handle irsyad n alisha sendirian coz en hubby keja...so breakfast en hubby tolong tapaukan...esp ntuk irsyad la kan (tapau skali ngan tghari)....irdina takpe la dh ader makanan dier dh...diriku memng sejak khamis malm tu tak berapa nk leh telan makanan (pahit mulut kot...huhu)....so petang bila en hubby dh blik baru diriku masuk dapur...masak la skit2...ader la tenaga skit2..masak pun simple je la...coz kesian lak kat en hubby takkn nk makn luar lagi kan...

Ahad nmpknyer dh makin ok...pagi2 dh boleh wat breakfast...tghari zass ke taman melawati visit anak sepupu warded (lendir kat paru2 coz kahak teruk...kes cam irdina dulu time warded tu la)..Alhamdulillah dh mkin shat but kahak still ader lagi la...

n diriku tgk semalam gak irdina mula selesema....ni mesti berjangkit diriku.....hopefully la tak teruk...n hopefully tak batuk n demam coz kalu batuk memng teramat risau la diriku..huhu

Tuesday, September 18, 2012

Makan2 Raya & Buzday

Assalamualaikum

Salam ari selasa semua yer....pagi tadi bangun ingtkan hari isnin maklumla semalam kan cuti...so secara tak sengaja tersilap bg irsyad skool uniform ari ni...bagi uniform ari isnin...huhu

Sepertimana yg pernah diriku story ada big task yg we all planning weekend ari tu n Alhamdulillah segalanya berjalan lancar..syukur pada Allah kerana permudahkan segalanya...

Macam gempak je kan....actually ni 1st time diriku sekeluarga wat makan2..after 5 years we married nampknyer ni kali pertama we all wat open house....b4 this kalu raya just masak2 untuk family2 terdekat la..maklumla dok pun umah sewa je kan...so kali ni alang2 dh dok umah sendiri so decide nak wat makan2 skit la...takde la makan besar sangat..jemputan pun terhad pada kenalan rapat n sedara2 yang dok KL n jiran2 je la...nak jemput ramai kan umahku pun apartment kitorg kecil je....

So untuk menjagakan makan2 kami...ari sabtu of la kuar p beli aper yg perlu kan...but pagi2 sabtu tu zass p klinik dulu coz tiba2 my son irsyad mlm tu demam la....so bila dh demam merengek la skit keja nyer..mujur ader makcik n pakcik tolong melayan...diriku harusla settlekan benda2 nk masak esok kan....

Petang sabtu family abangku dr kuantan sampi...ni kira org kuat la coz juadah dier yg prepared..tq sangt kat abangku n my SIL coz sediakan juadah yg superb....

Jom layan pic yg sempat disnap...tak bnyk sempt snap coz biasa la tuan umah bz...hehe


Hidangan memenuhi meja
(Ikan patin masak tempoyak, pais ikan patin n keli, kerabu mangga - hidangan istimewa dr tukang masak yg superb my big bro yg dok pahang tu) - yg main menu ni diriku just masak nasi n goreng ayam
n menu kedua adalah diriku wat mee sup...superb gak la...wat sup ngan air rebusan tulang lembu...nyum2

of coz ader desert kan...koktail, bubur jagung (jagung from cameron yg my SIL bawak) n biasa la buah skit kan


 
Antara yang hadir yg sempat diriku snap picture
My big bro yg superb bab2 masak....antara yg hadir...bawah sekali my cousin yg dok shah alam

Event sampingan....dh lambt potong kek coz yg dirai tertido kekenyangan....n kebetulan masa potong ni anak2 ngasuh irdina dtg time tu...

Gelagat irsyad n her cousin yg sambut bezday samer2...comel tak lil irdina...n paling kanan anak sepupuku yg badannya memng bam bam yg buat semua org geram....n dier adalah tetamu last kitorg ari tu coz malm baru smpi...


Yang ni pic semalam.....layan anak2 buah dulu yg request nk g taman pagi2...rumah masih bersepah...huhu

  
So tq so again to my big bro yang bantu we all sediakan juadah yg superb...semua yg hadir puji coz hidangan yg superb...so semalam after bawak diorg p main2 kat taman n after tetamu (my big bro n families) balik pahang...so acara kemas mengemas diteruskan.....penat of coz la kan but so happy coz aper yg dihajati dapat dilaksanakan...tq semua gak pada adik beradikku yg lain yg banyak membantu...cayang korang semua....

n of coz tq pada semua yg sudi memenuhi invitation kami....lain kali ader rezeki kita makan2 lagi yer.....


Friday, September 14, 2012

Makan free

Assalamualaikum..

Nampaknyer syawal dh makin berpenghujung...n makin ramai la yg rebut peluang wat open house n open opis kan...n opisku tak ketinggalan..nmpnyer seminggu ni asyik makan free je la...

Bermula ari isnin, ader jemputan dr bahagian lain (cawanganku gak la)...selasa takde la orng nk wat open opis kan...rabu n khamis pun ader gak jemputan open opis...n ari ni (jumaat) floor opisku lak wat open floor...hehe..kira adalah 2,3 gabung unit pakat wat makan....

N ari ni gak ader special invitation from opis lamaku yg ku sayang..of la BUBK, JPS yang sentiasa dekat dihati....tq pada semua yg menjemput n menyediakan juadah2 yang osem....bersyukur dengan rezekimu Ya Allah....

So next week of coz dh takde la nk wat open house or open opis kan..raya pun dh abis...so kesempatan di penghujung syawal ni sekali lagi diriku sekeluarga memohon pada semua jika ada tersalah silap, terlanjur bicara n perbuatan....n semoga ikatan yang terjalin akan terus mekar n kukuh..

Monday, September 10, 2012

2 hari yang full

Assalamualaikum....

Nampknyer weekend ni masih full ngan jemputan hari raya...sepertimana yg dh story p sambutan raya n bezday kat skool irsyad...balik umah jap siap2 lak smbil tunggu en hubby balik coz en hubby ajak p makan umah supervisor opisnyer...ingatkan dekat2 sini buat leh tahan gak la...so dlm 5.30 baru gerak terus ke bandar tasek puteri, rawang....perjalanan almost sejam lebey gak la...tu pun coz ikut Kesas Highway (tak jammed) n jammed skit bila dh masuk rawang la....kalu ikut Plus maunyer berjam2 nak smpi kot...

Dekat kul 7 gak la smpi...n kebetulan geng2 keja husband tu time tu gak smpi..ye la diorg kan sama2 keja sabtu..so after keja baru gerak la...pas makan n solat semua gerak balik but sempat lagi singgah one more open house kat balakong (ni umah memberku...n so far memng every year kitorg p open house dier...lagipun dekat je ngan umahkan..kalu tak p rasa cam tak sedap la..kecuali ader benda yg menghalang la)...

So makan skit je coz still kenyang lagi...n smpi umah dh dekat kul 11...irsyad n irdina masing dh penat but mujur tak meragam..tq sayang2ku coz u ols behave sgt....

Esoknya (ahad) ada gak jemputan...so pagi just settlekan keja umah yg tertunggak..after zohor zass ke pandan mewah (umah kawan hubby lak)...pastu plan nk p KPJ kajang (ingt nk visit anak mber JPS yang admit) but masa lak tak mengizinkan coz nk kena p shah alam lak hantar barang2 my youngest bro...sepertimana yg u ols tau adikku ni b4 this berkampung umahku 2 bulan coz praktikal kat JKR Midvalley...so dh habis praktikal last week n this week dh start kelas balik...tu yg kena hantr barang2 dier tu.....dah la jammed teruk kat federal highway...smpi umah pun dh maghrib...mujur semua org dh kenyang so tak yah masak...pas isyak semua dh dibuai mimpi termasuk la irdina....

Tu la akt kami hujung minggu ari tu...minggu ni sudah past bz lagi coz ada big task yg perlu kitorg buat....hopefully segalanya berjalan lancar seperti yg dirancang...

Sunday, September 9, 2012

Raya n Bezday_Taska Temanku

Assalamualaikum...

After sambutan raya at Ibu Pejabat JKR, Menara PJd...we all dpt jemputan lak dari skool irsyad sabtu semalam...mula2 tu cam tak boleh nk p coz en suami kan keja on sabtu...but mujur kakakku free that day...leh ajak teman melayan irdina...especially time driving la...n adik lelaki pun follow gak

Actually majlis adalah sambutan hari raya n sambutan buzday bagi kanak2 yang lahir bulan Ogos, Sept n Oct...sambutan buzday ni kira sambutan berkala la...so lagi la irsyadnyer bezday kan bulan 8...tu yang raser cam tak ok lak kalu tak p...n cikgu dier lak gtau irsyad akan perform (wat persembahan nyanyi ramai2..tak sabar nk tgk...coz ari2 dok berlatih kat skool n kat umah pun dok nyanyi)...so bila irsyad excited diriku pun aper lagi...hehe

But lain lak jadinya...sampi je skool irsyad mula ngada2..mula nak melekat je ngan diriku n makciknyer..smpi time persembahan dier mula tak nk naik stage....kalu paksa mau nyer meraung la dier...so tak tercapai la hajat nk tgk irsyad perform...masa potong kek pun tak nak naik stage...but terpaksa diriku ada kat sebelah..irsyad ooo irsyad...

Antara jemputan yang hadir....seronok kanak2 wat persembahan..time ni irsyad wat muka tak nk naik stage..huhu

candid from irsyad n irdina

Epy buzday dear irsyad n semua kanak2 yang lahir bulan ogos, sept n oct...

Malam sebelum tu harus la diriku prepare goodies kan untuk budak2 di skool irsyad..sememangnya menjadi kebiasaan ibu bapa akan supply goodies bag untuk kanak2 di skool sempena bezday anak diorg....
Alhamdulillah segalanya lancar..tq pada food yang ku kira besh gak la...cikgu2 skool tu masak sendiri tu...caya lah...

Wednesday, September 5, 2012

Sambutan Hari Raya Menara PJD

Assalamualaikum

After beberapa tahun join sambutan hari raya di JPS, tahun ni n maybe tahun2 berikutnya (tu pun kalu masih stay at JKR PJD) mula join sambutan raya JKR. 1st sambutan adalah untuk semua staf JKR yang berada di bangunan Ibu Pejabat JKR, Menara PJD

Alhamdulillah segalanya berjalan lancar....n seronok tgk macam2 ragam staf yang sporting2...actually sambutan kat Menara PJD ni berlainan skit...every cawangan diberi tema masing2..tahun ni tema ikut kenegerian...so cawanganku tema adalah pantai timur (kelantan, terengganu, pahang)...so makanan yg setiap cawangan provide pun ikut negeri gak...pakaian pun sama la kan...seronok tgk macam2 ada....n bukan saja just makan2 (siap ada pertandingan karaoke, pakaian terbaik mengikut tema, cabutan bertuah, dll)

Makanan tak yah cakap la...semua jenis juadah yang di semenanjung termasuk sabah sarawak ada disediakan...yg pasti my son (kebetulan my son kan duk skool kat menara PJD...so diriku ambik la masa jamuan tu) bukan main seronok lagi menjelajah setiap gerai makanan...Alhamdulillah rezeki yang Allah berikan...

Walaupun diriku bukan AJK, but nk say banyak2 tahniah n terima kasih pada semua AJK jamuan hari raya Menara PJD coz bertungkus lumus memastikan segalanya berjalan lancar..nant next year leh wat lagi..hehehe


Macam2 ader..ni sebahagian je yg sempt snap pic

anak bujang ibu yang non stop makannyer...

Monday, September 3, 2012

Happening weekend

Assalamualaikum

Selamat hari raya lagi buat semua...syawal kan lum berakhir so leh la ucapkan selamat ari raya lagi....amacam semua ngan weekend ari tu...mest ramai yang memenuhi undangan open house or u ols sendiri yang wat open house yer...n mest ramai gak yg masih memenuhi undangan or jemputan kenduri kan...

Diriku this week ada gak la jemputan but sory semua coz tak dapat nk attend esp jemputan on saturday (ader jemputan open house n kenduri kahwin)....diriku memng susah skit nk memenuhi jemputan kalu sabtu (en hubby kan keja..huhu)

Hari merdeka tu mujur takde jemputan...so leh ler rest kat umah smbil prepared aper yg patut menunggu family abangku nk mai dari kuantan n gak tetamu istimewa yang diriku story b4 this...so just kuar beli lauk n seangkatan....petang just bawak anak2 p taman sementara tggu family abangku smpi....

Sbnrnya abgku datang coz ader jemputan kenduri kat damansara sabtu tu....but abgku just p ngan wife dier je la..n anak2 tgglkan kejap ngan kitorg la....so sabtu as planning anak2 buahku n adik2ku n kakaku yg mai umah dihidangkan ngan nasi ayam special by diriku...diriku bukan selalu wat nasi ayam ni..Alhamdulillah menjadi n diorg cakap superb...leh wat lagi..hehe

Petang tungkus lumus masak lagi  coz sabtu mlm tu we all dh decide untuk wat bacaan yasin dan tahlil dan gak wat solat hajat (umah baru...b4 this memng dh wat solat hajat but sendiri2 la)....so alang2 abangku mai....diriku request la wat proper skit (lagipun abgku ni kadang2 leh jadik iman kat tempat dier)...jemputan tak ramai pun just jemput sepupu2 yang dok KL dan abang n adik husband yg dok KL gak....so tq abangku yg tolong masak kitorang...abangku ni teror masak...superb tu)....n Alhamdulillah segalanya berjalan lancar.......

Ahad plak pagi2 prepared juadah untuk family abang2 n gak my cousin2 yg tido umahku....n dalm kul 10 diorg semua balik...n rest la kejap...tup2 en hubby ajak p melaka lak (kenduri jiran kitorg yg umah baru ni)...so kalu tak p cam tak kena lak coz hari2 terserempak jer...

Malam tadi semua zzz awal coz penat.....bukn penat layan tetamu or kenduri but penat jammed balik dr melaka...huhu

Tu la cerita we all cuti 3 ari ari tu...mujur diriku tak kena p perhimpunan 'Janji Ditepati'...huhu


Saya anak merdeka....
Saya pun nak merdeka jugak















Irsyad n his cousin...time ni leh peace happy lagi..jag agi masuk keta nk balik meraung la..huhu


Ni bukan suker2 ambik gambar ek...sbnrnya kagum banyak sgt pilihan air kat tempat kenduri di melaka semalam....b4 this satu dua je air tempat kenduri kan...kecuali hotel la...so irsyad nampk semua air dier nk try..hehe