Thursday, June 16, 2011

2 bulan sudah!!!

Dah lamer tak berblog kan..sedar tak sedar dh 2 bulan tak story mory dlm blog ni...malas ader la skit2 plus bz dok melayan si heroin kecik n my hero lar...n b4 this diriku kat kampung (berpantang)...n baru last week blik KL...si kecilku irdina dh masuk 2 bulan dh...jap je masa berlalu next month dh kena masuk keja..huhu...

Berpantang di kg
After 10 days at KL..maka berangkatla diriku, si kecilku n anak sulungku balik kg ntk meneruskan sesi berpantang...wpun dh ader pengalaman berpantang masa irsyad dulu but this time rutin harian jauh berbeza...dulu just concentrate on my bb n myself...but now tak ketinggalan kena melayan anak sulungku irsyad...dahla kena layan dier lebih dr adiknyer..bertambah manja n ngada2..maklum la b4 this tumpuannya hanya pada dier but now kena kongsi lak...n naik geram pun ader ngan perangainyer...dh ler pergerakanku terbatas..irsyad lak macm2..mlm2 tido mest kena aku ader kat sebelah...pantang diriku takde mula meraung....huhu...mujur irdina jenis yg tak meragam mlm2..n bangun just sekali dua je ntk nyusu..sememng nyer kat kg tak sempt nk rest...si kecil tido but si abangnyer kena di layan....tgk adik dier nenen mula la dier pun mnta nk susu gak... n non stop main...just dok diam bila tido je..but bukan senang dier nk tido tghari kat kg....asyik nk main je....but syukur pada Allah yang kuatkan semangatku untuk jaga anak2ku ngan bantuan my mum n my dad..husbandku kan kat KL..if balik pun just ari mnggu je....

Kisah si kecilku....diriku bersyukur coz sepanjang tempoh pantang ni irdina tak banyak meragam...nangis bila n nenen n panas..maklum la kat kg cuaca memng panas giler...irdina asyik merengek je..if sejuk skit selesa la dier...so tghari memng tak pakai baju la...just pampers, seluar n barut perut je...badan pun naik merah2...sepanjang kg rasernya tak just sekali dua je hujan..tu pun pas maghrib n jap je...tak hilang panas pun..sabor je la...n one more merengek masa nk maghrib n nk tido mlm cam susah skit...but bila dh lena memng nyenyak terus...

Balik KL 
6/6/2011 - diriku, sikecil n heroku dh kembali semula ke KL...my mum follow teman jap je...so bermula la rutin harianku sebagai ibu sepenuhnya....n start this week (my mum dh balik kg ari khamis lepas) terpaksa hntr irsyad umah ngasuhnya semula...bukn tak mampu nk jaga but diriku kena pkirkan si kecilku...irsyad memang pantang bila diriku tiada disisi sikecilku..mula la dier wat 'projek' kat adik dier..so atas nasihat my mum n my husband so kena la hantr irsyad umah ngasuh..tggal la diriku berdua ngan irdina...kecuali ari mnggu n if my bro cuti (yg keja kfc...sementara cuti sem)..n if umah ngasuh ader gak kawan dier nk main takde la asyik nk berkepit ngan diriku je...so dlm smnggu paling banyak pun just 4 hari hntr irsyad umah ngasuh...terasa sunyi lak bila tak bising2 ngan dier...petang ari2 mintak husband balik on time..ambik irsyad cepat...miss him..n i know dier pun rindukn adiknyer..asal balik je mest cium adiknyer dulu..n baru main lak...tambh2 irdina dh pandai senyum n gelak bila org tegur dier...tambah geram ler...hehehe...


irdina already 2 months....new activity isap jari...tanda my nenen

suker sgt bila diajak bersembang...

ni la my mum yg banyak membantu sepanjang pantangku...

irdina ngan atoknyer

asal pas subuh je....zas turun bawah

habis sepahkan simen umah ngan batu2 kecik

cayang adik!!!!

nak riba gak..huhuhu

syoknyer si abang n si adik tido!!!!


4 comments:

Suliana said...

kejap je dah 2 bulan kan.. mcmna aqil nnti klu dah beradik nnti.. kena byk sabar la jawabnya.. maknya dah la kurang sabar. huhu

LidaRahim said...

kalau ikutkan 2 bln u dah nak msk keje jer kan? sibbek amek yg 3 bln.. lama sket rasanya..

Nur Hasyimah Mahasan said...

tul tu sue; but maybe aqil lain skit kot...but mental n fizikal kena kuat..hopefully everything ok...

Nur Hasyimah Mahasan said...

tul tu kak ida; mujur ambik 3 bulan..kalu tak cian irdina....baru nk kenal ibu dh kena tggl..huhuhu