Monday, November 1, 2010

Penantian 89 Tahun Berakhir

Gempaknyer tajuk tu..umur diriku baru je 28 tahun rasernya..apsal penantian smpi 89 tahun tu...cmne boleh undur beberapa dekad tu..aper plak yg diriku nantikn ni smpi 89 tahun ni...actually ni penantian rakyat jati kelantan nk menggenggam Piala Malaysia akhirnya tercapai sudah.. setelah 3 kali layak ke final, (1955, 1970 dan 2009) akhirnya kali ke-4 berjaya menewaskan juara bertahan negeri sembilan dengan kemenangan 2-1...n ini merupakan hadiah buat sultan yang baru ditabalkan 13hb september lalu...tahniah buat semua pemain yang bertungkus lumus sehingga ke wisel penamat...

walaupun diriku tak minat manapun bola...but layan je la mlm tu..lgpun my husband takde kat umah...bertungkus lumus gak kat stadium bagi sokongan padu pada negeri tercinta...so tggal la aku ngan irsyad kat umah n bertemankan my sister...so my sister layan bola..aku layan gak la...n irysad pun cam tak nk tido...pas settle bg piala pun dier tak nk tdo gak...lagpun dier tau abahnyer p tgk bola..n petang tu memang nangis gak la nk ikut abahnyer...boleh tahan gak nk memujuknya...huhuhu

Prebiu skit penyokong setia Red Warrior ni. (husband ler)...my husband dr pagi bersemangat kuar umah...bukan nk keja pun but nk p beratur beli tiket....n nk dijadikan hal plak mber2 site tmpt keja dier kirim lak tket....so nk beli semua dlm 8 tket termasuk ngan adik lelakiku...so pas subuh tu ngan semangat membara nk dpt tket p la my husband ke bukit jalil...smpi dekat kul 7 org dh penuh dh..padahal kaunter kul 9 baru bukak...wpun hujan namun tetap setia beratur gak...smpi masanyer just sorg leh beli 4 tket je..jenuh la meminta tolong rakan2 senegeri yg dok beratur (wpun tak kenal) tolong belikan...mujur sama2 geng negeri boleh la tolong menolong..dekat kul 11 baru masuk keja...harga tiket RM 30 satu...n tket kali ni bosnyer yg sponsor...kira tak keluar duit la....penat beratur la...

Petang area kul 5.30 my husband dh smpi..ngan semangat berkobar nk p stadium lak....dlm kul 6 lebih dh kuar umah....mujur berbaloi penat beratur n dok menjerit2 kat stadium...smpi2 umah dlm kul 12 mlm..suara tiba2 serak..huhuhuhu....pekena air asam jawa buatan sendiri lak..nk suruh wife buat cam tak layan je...ngantuk katakan..huhuhu
kawalan keselamatan yang ketat...but naper adak yg terlepas main mercun tu???

sokongan padu Red Warrior (Disaksikan kira-kira 75,000 penonton kedua-dua pasukan, Kelantan menamatkan penantian untuk menjadi pasukan ke-14 berjaya menjuarai kejohanan berprestij yang mula diperkenalkan pada tahun 1921 itu.)

ni my bro yg bongsu (kat tengah2)  n the geng

Bangga ooo ngan bendera tu (dijual ngan harga RM5) kalu tak silap..my husband pun beli gak..


ni la yg dikejar dr pagi oleh peminat setiap bola sepak

Keputusan penuh

sabar ek  'Hobin Jang Hobin'

Cayala "Gomo Kelate Gomo'

Saat Kegemilangan ketua pasukan red warrior menjulang piala kemenangan

Berita lanjut baca sendiri dlm semua paper la....yang pasti ini la sedikit petikannya 

Pada aksi semalam, Negeri Sembilan yang di bawah kendalian Wan Jamak Wan Hassan terlebih dahulu membuka tirai jaringan menerusi penyerang, Shahurain Abu Samah pada minit ke-13 hasil daripada sepakan penalti yang diperoleh selepas penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat menjatuhkan S. Kunanlan di dalam kotak penalti.

Tersentak dengan jaringan awal pihak lawan, Kelantan kembali memperkemaskan jentera serangan mereka bagi mencari gol penyamaan namun masih gagal memecah kebuntuan sehinggalah tamat babak pertama perlawanan.

Sebaik babak kedua, bersambung Kelantan yang dibimbing B. Sathianathan terus melancarkan serangan bertali arus ke arah kubu pertahanan Negeri Sembilan.

Kerja keras barisan kesebelasan utama Kelantan akhirnya membuahkan hasil apabila bekas penyerang kebangsaan, Hairuddin Omar berjaya meledak gol penyamaan buat skuad The Red Warriors selepas menanduk masuk hantaran lintang daripada Norshahrul Idlan Talaha pada minit ke-56.

Selang lapan minit kemudian, skuad The Red Warriors membuktikan betapa mereka berhak memenangi perlawanan tersebut selepas Mohd. Badri Mohd. Rodzi muncul sebagai wira apabila meledak gol kemenangan buat pasukannya, sekali gus menambah derita buat Negeri Sembilan yang dikendalikan oleh Wan Jamak Wan Hassan.

3 comments:

axelida said...

yeayyyyy!!! i pon igt nak wat review.. tp u dah buat ni kira baca sini jer lah.. hehe. guano jang?? jumpa thn dpn lak yo?

Suliana said...

hehe.. tahniah la.. semangat betul la red warrior ni. gomo kelate gomo :-)

Nur Hasyimah Mahasan said...

jmpe ngan orang lain plak la..hehehe;
sue; ni semangat plus tak sabar nk balik raya haji nanti..hehehe