Friday, March 18, 2011

Short Holiday

ni story about weekend ari tu...korang p maner weekend ek...diriku biasanyer dok umah je...kuar if ader hal je la..kalu tak baik dok lepak2 kat umah je..but weekend kali ni zass berjaya balik kg halamanku...jauh tu...plan yg tak brape plan sbnrnya...balik pun coz my cousin (rapat giler) kahwin..n majlis nyer lak wat kat umahku kat kg....umahnyer sebelah umahku je...lgpun ader sebab yg tak dpt dielakkan..tu yg my mum n dad jadik tuan rumah tu...so semua familyku berkumpul dikampung...kecuali diriku ler...so dlm semnggu nk kenduri smbng2 ngan husband raser cam teringin lak balik...my husband lak cam bg green light coz projeknyer baru siap..so leh ler cuti sehari dua...n dier terpulang pada aku..if larat boleh je balik...coz time tu dh 36 weeks kan pregnant...kot2 la tak larat..but cam ader semangat berkobar2 nk balik (aura insan inside kot..hehehe)

So jumaat ari tu..pas maghrib bertolak balik la...nk dijadikan story yg menguatkan aku kena balik lak si bakal pengantin baru call jumaat tghari gtau ader barang hantarannya tertinggal kat KL (umah sewanya)....so singgah la dulu masa on the way balik (kebetulan umah dier kat taman melati..so on the way je la..but leh tahan gak nk smpi saner..biasa la MRR2 kan jammed..tambh2 jumaat n skolah pun dh start cuti...so ramai gak la yg balik kg)..dlm kul 10 baru kuar dr gombak...n Alhamdulillah subuh smpi umahku....

Last minute plan
Masa dh nk smpi umah hujan memang dh renyai2...tak sangka berlarutan satu hari sepanjang kenduri...so segalanya memng dalam hujan la..mujur pelamin dalam rumah..takde la basah pengantin kuar masuk  khemah nk melayan tetamu....1st plan memng ader cadangan nk wat buffet je but my mum bantah...nk makan hidang gak...wpun kena guna banyak tenaga untuk serve hidangan but puas hati katernya dpt layan tetamu cam gitu..dulu masa weddingku memng makan hidang la....ok la cuaca ok dr pagi smpi ke malam...so proceed la nk makan hidang....but hari kenduri tu (spt yg aku gtau hujan mencurah2 non stop..sometime lebat, sometime renyai)...so my bro pkirkn alternatif nk wat buffet...coz cmne nk hidang...dr tmpt menghidang kena lalu laluan yg takde khemah...maunya basah ler..dh ler sepanjang pagi dh lenjun dok melapah lembu untuk masak (gotong royong kan)..dlm kul 11pagi..nk tak nk zass carik bekas untk buffet...pinggan, gelas n seangkatan memang dh tersedia dh ler...mujur ler ader yg kenalan mak yg selalu wat katering ni...so sewa je la...wpun hujan but tetamu memang tak putus smpi la malam...kenduri kat kg kan memng cmtu..start on 12 tghari mlm baru abis...

story skit pasl irsyad...biasa la budak tak pernah main hujan...memng seronok la dier ngan sepupu2 nyer..diriku n husband tak terlayan (nk layan tetamu lagi)...bagi chance je la irsyad ek...satu ari bersuka ria..maghrib je terus zzzzzzzz....

Disebabkan kenduri kat umahku (segala bagai diumah..pelamin, bilik pengantin n so on)...so anak2 tuan umah ni kena la dianaktirikan seketika yer...tido, mandi n so on terpaksa la sewa chalet (mujur chalet belakang umah je)..demi sepupu yg disayangi...huhuhu

Ahad memng semua org dh collapse arr...but diriku still bangun awal gak...coz my son subuh2 lagi dh bangun...dr maghrib tido kan..harus la puas smpi subuh....lgpun nk tak nk kena bangun awal gak..mengemas umah my mum aper yg patut kn..n prepare bfast untuk makcik2 yg datng membantu...jua ntk si pengantin baru ler...wpun penat but happy sangt coz dpt balik kg...ntah bila nk balik lak...pas bersalin je la kot...huhuhu

Pengantin cilik...hehehe
Hantaran belah pompuan

nmpk tak yg diriku circle tu???tu la hantaran yang tertingggal n terpaksa diriku ambik ari tu....if tak ambik memng tak cukup ler hantaran ari tu....

pengantin yg sebenar....my bro selaku pembaca doa....

setelah berpenat lelah dlm hujan...serbu lak lauk pengantin...hehehe

Mak buyung tak masuk gambar lak...naper ntah...aku ler tukang ngambik gambar je....but guna handphone je la smbil 'mengejar' anak terunaku...hehehe..more picture at https://picasaweb.google.com/shimzus/CousinSWedding#

2 comments:

axelida said...

tak lama dah leh blk pantang kat kg.. eh pantang kat ner ek? kl ke kelate?

Nur Hasyimah Mahasan said...

plan kat kg kot...takut tak terpantang je kat sini..nk jaga irsyad lagi, si bb lagi...husband kan keja