Monday, July 30, 2012

Diari Ramadhan 1433H

Assalamualaikum n salam hari ke-10 Ramadhan 1433H n salam isnin semua...

Blog ni cam sunyi je puasa2 ni ek...banyak je nk story but cam tak braper ader mood nk menulis...n rasernya sepanjang Ramdahan ni lum ader coretan kot lagi about Ramadhan tahun ni....

So alang2 dh masuk 10 Ramadhan...nak rangkum la diari ramadhanku...tak nk tulis panjang...nk wat summarize je...hehe

So Jom start with sahur dulu...of coz kena sahur dulu kan baru bertenaga puasa kan...takde la lembik je sepanjang kan..tak kira la sahur ngan aper...yg penting amalan sahur jangan ditinggalkan...Alhamdulillah setakat ni Allah masih beri kekuatan untuk diriku bangun sahur n of coz menyediakan juadah sahur untuk suami tersayang..n plus untuk my youngest bro yg stay ngan diriku skrg coz wat praktikal kat JKR Midvalley..n gak my sister yg stay gak ngan ku (yang keja kat taska)...

So rutin harian untuk sahur every morning diriku bangun around 4pm...tq Allah coz kuatkan diriku untuk bangun...n tg gak pada alarm clock yer...n kalu tak alarm clock maybe terbangun gak coz sepanjang 10 Ramadhan ni my lil irdina pun akan terjaga around yg sama...so bg susu dulu kasi dier kenyang n kasi dier zzzz balik...so leh la prepare aper yg patut...setakat ni kebanyakan juadah sahur seboleh mungkin nk wat sendiri...bukn banyak pun (just 2 lauk je pun)..biasa buat yg berkuah satu (kuah kicap ke, masak sambal ke...yg pasti tak nak kuah lemak2 ek)...

So dlm kul 5 kejutkan diorg untuk makan sahur....yg pasti sahur disudahi ngan kurma n teh o or nescafe panas...hehe

Settle bab sahur...layan citer untuk berbuka lak...nampknyer juadah berbuka dh bercampur2...ader yang sempat diriku masak n ader yg lauk tunjuk je...Mana hari yg sempat leh la diriku masak but if dh smpi umah 6.30 lebey n kena dulu layan lil irdina memang tak braper nk sempat la..yg sempat masak nasi, goreng sayur n tambah satu lagi lauk la..yg major (yakni yg berkuah beli je la)...yg pasti pasar ramadhan sepanjang keja ni lum pernah p lagi..kalu beli lauk yg dh masak pun just beli kat gerai yg makcik buka kat kawasan umah tu je...ader la 2,3 gerai...

Kecuali semalam (ahad)...1st time jejakkan kaki ke pasar ramadhan...coz en hubby give me rest after nampk penat coz p Nilai 3 tengahari tu...tak beli banyak barang pun....just plan asal nk beli baju melayu untuk 2 orang adik lelakiku tu..suh dier p jalan tar sendiri cam malas je...so mujur la ader yang berkenan kat nilai tu....tak yah nk bersesak kat Jalan Tar kan...n sempat gak diriku rembat cermin besar (letak kat area meja makan) n tikar sarawak...plan nk beli barang lagi but tiba2 lak blackout..n duit pun tak cash out lagi...so zass balik la...smpi umah dh kul 2...pas asar hantar my sister lak kat pantai dalam...so singgah terus beli juadah berbuka...Alhamdulillah apa yang dibeli tak mengecewakan....

N today rasernya nk masak kot...harap2 la sempat n en hubby tak balik lambt.... 

2 comments:

maszmadi said...

lama tul menyepi yerk.... hehe

uish kalu boleh x mor la jejak kaki ke jalan tar tu, kalu pi pon bila terdesak atau ada orang kirim belikan sesuatu, kalu x..... baik pi shopping kompleks yang ada ekon, leh shopping ngan tenang..... hehe

Nur Hasyimah Mahasan said...

Tu la...idea tak sempat nk diluahkan melalui coretan...hehe

Samer la kiter...seboleh mungkin tak nk p Jalan Tar...kalu p pun maybe sogo kot nak cari baju2 budak2 ni...