Monday, August 6, 2012

Biskut Raya

Assalamualaikum

Alhamdulillah hari ni masuk hari ke-17 Ramadhan 1433H....cepatnya masa berjalan n cepatnyer puasa dh nk hampir penghujung...hari ni juga merupakan hari Nuzul Quran...pada yang bercuti selamat bercuti ek..yg pasti KL mesti jammed wpun tak cuti..huhu

Sedikit renungan tentang Nuzul Quran..... 

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

So disebabkan KL tak cuti haruslah kena keja kan...kalu cuti sorg2 lak dok umah...lagipun ari ni ader meeting...tak abis2 ngan meeting kan...huhu

So bila dh 2nd week n nak masuk 3rd puasa ni aura nk raya mula terasa kot kan...but duit rayer lum tukar lagi ni...maybe esok en hubby nk tukar...coz last week pergi maybank yg area en hubby keja lum kasi tukar lagi...esok baru leh tukar...n maybank kat sogo lak dh habis dh...huhu

Habis pasal duit rayer....aura wat kueh pun dh mula terasa...weekend sabtu n ahad semalam bermula la episod diriku wat kueh..tak banyak jenis pun buatnya...setakat ni yg buat adalah popia gulung (kemestian kitorg), biskut almond london, biskut conflakes n gak biskut kacang mazola...n yg kemestian satu lagi adalah tart nenas (but lum wat lagi..this weekend baru nk buat)...

Rasernya cam dh cukup kot...kalu nk wat pun maybe tambah 1,2 jenis lagi kot...n tahun ni gak dalam sejarah diriku tak mengorder biskut raya (ader la satu jenis buttter cookies je beli...tu pun nak bg kat ngasuh n bg kak ipar kot) n en hubby pun tak braper bg diriku beli coz cam membazir je.....n lagipun dh niat nak wat sendiri....n cam puashati je bila leh wat sendiri ni...n lagi happy bila geng2 yg try (adik2ku la tu) gtau biskutku sedap...Alhamdulillah...tq pada adik pompuanku yg membantu..pada en hubby yg bantu gulung popia...n of coz la pada hero n heroinku yg 'membantu' gak...hehe...

N semalam gak zass p cari kerepek...tak reti la kalu nk wat kerepek sendiri...huhu

Almond london after dibakar...lum celup coklat lagi


Taraaa...ni la hasilnyer.....nyum nyum

Picture yang lain lupa lak nk snap...huhu
n en hubby nak suh plak wat semperit....huhu...harusla google en resipi ni...hehe

1 comment:

maszmadi said...

bestnye dapat buat biskut sendiri kan, masz ntah bila la boleh buat, sekarang ni main beli jerk atau balik kampung pow mak punya biskut jerk.. hehe