Thursday, September 9, 2010

Travel Balik Beraya

Hi fren...dh balik kg ke sumer..mest la dh ramai yg smpai kg kan...aku dh start cuti ari rabu lagi..but rabu malm baru blik kg...terpaksa cuti awal coz ngasuh irsyad dh balik ari rabu tu...so aku dok umah smbil ngemas2 umah..ngemas2 baju yg nk wat balik la...n yg seangkatan dengannya...

Tahun ni sepertimana tahun lepas balik 2 keta gak..diriku kan ramai family kat KL ni..so bila nk blik time2 rayer ni mest tak muat satu keta..so tahun ni aku plak yg kena drive (gilir2 ngan my sis)..n yg satu lagi my hubby la bawak...sory la ek..yg pompuan tak reti nk bawak keta manual..plus ranger plak tu..huhuhu..if tahun lepas aku tak drive..coz irsyad kan baru setahun je..tgh kuat menyusu...n tahun ni irsyad dh 2 tahun dh...so nyusu badan dh kurang...so boleh la diriku drive..lgpun dier manja ngan my sis...so senang la..

Lebih kurang kul 1 pagi (9/9/2010) berkonvoi la kami dr cheras nk ke kelantan...mrr2 bukan main clear lagi smpai la tol gombak..dlm hati happy sgt...kali ni mest tak jammed..tak macm last year..mrr2 dh sangkut...but dlm dok happy2 tu...lepas je tol gombak...keta dh mula slow...alamak nampaknyer sangkaan kitorg tersasar..so bermula la episod meredah jammed sehingga la smpi petronas bentong...jauh tu...

Dalam beberapa km lagi nk smpi petronas bentong...aku bawk keta dlm keadaan yg tak berapa tenang n sungguh berhati2...mana taknyer keta keta proton saga merah yg kitorg dok ngutuk2 coz takde lampu brek...nyusahkan aku yg kat belakang je..nk tukar lorong takde maknanyer...jammed teruk..follow je la...Dalam pada nk smpi 1km lagi kat petronas bentong..tiba2 aku terdengar 'dum'..alamak aper plak ni..ruper2nyer aku dh tercium bontot keta kat depan....camne boleh jadik???aku sendiri pun tak pasti...n bukannyer keta proton saga yg aku 'cium'...but keta myvi plak...yg aku n my sis lagi blur bila masa plak keta myvi putih ader kat depan kitorg...benda dh nk jadik nk wat cmne...mujur keta dier takde aper cuma button sensor tecabut sebijik...stop kat petronas bentong...aku kasi la skit duit raya ntk dier..lgpun yg bawak keta tu budak lagi pada aku..but dh ader anak n isteri....Alhamdulillah settle semua...

Pas settlekan 'hajat' masing2 kat mr tan tu...teruskan perjalanan..n stop kat masjid bentong around kul 4.30 pagi...ntuk sahur..sepertimana tahun lepas aku masak ntk sahur..kali ni wat nasi goreng...kebetulan ayam kfc yg beli mlm tadi masih banyak..saje husband beli lebih boleh wat sahur..tak yah wat lauk lain kat umah...nk tggu subuh lambt lagi..so teruskan perjalanan..smpi masjid raub ntk solat subuh...alang2 dh stop lama gak la...bersih2 irsyad n seangkatan dengannya...kul 7 baru gerak....aku masih drive...tukar drive ngan my sis masa kat lipis coz irsyad dh meragam...nama pun pompuan yg drive...so kelajuannya just nice la..if husbandku dok depan mest dh jauh ketinggalan dh kitorg....

Alhamdulillah tengahari (dlm kul 12) dh smpi umah dh...my sis n adik2 balik umah kat bachok terus...aku n my husband sggah dulu pasir puteh  hantar  kueh rayer n nk hantr adik iparku...lagipun rayer pertama semestinya umah aku dulu...smpi2 umah ketupat palas berintikan serunding daging dh siap masak..nyum2..n my mum tgh 'settlekn' itik untk masak juadah hari raya esok...to be continued ngan rayer lak..hehehe

ni masih di KL..b4 balik
semua tgh semangat nk main mercun n bunga api
muka tak puas hati coz bila abah nk bagi main bunga api ni
salah satu percikan bunga api di malam rayer


2 comments:

Ilhamny.com said...

tahniah2.. dah teror pasnih gi nawmi leh bwk keta sndri dah...

Nur Hasyimah Mahasan said...

nawmi memng dh pernah drive sndr..tu pun coz terpaksa..skrg ni kan husband dh tok leh hantr p keja..kena la drive sndr..huhu