Tuesday, August 16, 2011

Aidilfitri 2011 (part 2)...projek pertama..resipi popia

Ingat lagi tak entry pasal projek pertamaku...tak sangka ramai gak yg minat ek....nak buatnya memng senang sgt..but leh naik lenguh gak la dok menghadap...n nak lagi cepat siap wat la ramai2 ek..n tak digalakkan wat bawah kipas angin..coz nant kulit popia tu cepat kering n pecah2..nant tok leh simpul or gulung...so entry ni ku tujukan atas permintaan mber2 (sue, kak axelida...n sesiapa je la yg raser nk wat)....

Bahan2 :
1) Sudah semestinya kulit popia la...besar or kecik depends arr(nk beli kulit ni pun kena pilih gak...dulu2 beli yang plastik hijau..but tahun ni nmpknyer cam dh takde dh...so cari yg lain lak...)..n ikut sorg mber beli KG Pastry pun ok..yang plastik warna merah tu
2) Inti (diriku guna serunding ikan....mudah skit coz hancur kan..)..serunding ni aku beli dh siap..tak kuasa nk wat..hehe
3) Telur atau air masak...ni pun if nk wat yg gulung..yg simpul tak perlu yer

Nak wat cmne yer....ni gtau yg simpul dulu ek...
1) Kuarkan kulit popia tu dr peti ais yg korang simpan tu
2) Sesi memotong lak.....if beli kulit popia yg size besar tu, mula2 diriku potong 2 dulu pastu potong 4 lak..jadi 8 lak...potong jadi segiempat tepat ek..potong skit2 pun takpe...
3) Yang lum potong tu pastikan dibungkus ngan kain yang telah lembap (pastikan bersih ek)...jangan smpi lencun plak kain tu...if tak nk guna kain lembap simpan je balik dlm peti..ambik skit2 masa nk wat
4) so masa nk start wat leh la ambik kepingan2 yang dah dipotong tu untuk leraikan sehelai demi sehelai...kalu boleh jangan leraikan banyak2 sekaligus...coz takut kulit tu kering sgt..nant dier pecah la..
5) so dh cerai2kan...bentangkan kulit yg dh diceraikan tu atas piring...mula2 letakkan serunding tu kat tengah2..n then gulung la...dh siap gulung leh la simpul (cara simpul temukan hujung ke hujung...n simpul cam biasa arr...jangan tarik kuat ek...nant terputus la popia korang tu..hehe)
6) dh siap semua...leh goreng...

If Gulung lak..
1) Lain skit potong dier..if yg besar jadikn 9 bahagian..segiempat sama yer..if yg kecik...potong 4 je
2) Ikut langkah 3 & 4 kat atas yer
3) letak serunding kat penjuru...lipat skit kasi tutup inti tu..n then lipat lak kiri n kanan penjuru..n gulung...so nk pastikan melekat boleh letak air masak or telur la..sapu skit je yang hujung
3) dh siap leh goreng arr...
 
Senang tak korang..simple je kan...make sure nk goreng api kecik je...jangan hangus sgt ek..dh nampak kekuningan leh la angkat...if goreng malam boleh la zass terus ke mulut....hehe

Kredit pic to mr google....ni tunjuk yg gulung ek
1st..dh potong segiempat samer....letak inti dulu ek

lipat penjuru2
dh siap penjuru lipa lagi..n nk smpi hujung letak telur or air masak.. untuk lekatkan..



 Ni lak yang simpul ek
potong dulu jadikan segiempat tepat

tak yah susun cantik2 pun takpe..hehe

senangkan...hehe
so, selamat mencuba ek...



6 comments:

LidaRahim said...

hehe terima kasih ya.. nanti wat entry pasal tart pulak.. nak tgk jer cene rupa alat2 wat tart tu sebab sedikit jakun.. tao makan jer

Nur Hasyimah Mahasan said...

samer2..Insya Allah tart will update

Suliana said...

oo cam tu.. nnti klu free blh try.. tq syima :-)

Nur Hasyimah Mahasan said...

ok..senang je kan..hehe..suruh zaki n aqil tolong skali..hehe

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

kelihatan senang..order suruh syim wat jek larr, lg senang..hehehe

Nur Hasyimah Mahasan said...

kak bell; memng senang pun..makan lagi senang....nak order..ntuk rayer tak smpt...huhuhu