Friday, June 15, 2012

Bengkak tonsil

Assalamualaikum n salam penghulu segala hari....Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik (wpun selesema still ada)...n masih diberi kekuatan untuk meneruskn kehidupan ini sebagai hamba Mu Ya Allah....moga terus diberi kesihatan dan dimurahkan rezeki...

Pagi ni nk citer about my son...mode tgh risau sbnrnya coz demam irsyad still tak ok...on off...so smlm diriku dh bwk p klinik..n sepertimana yg dh diriku story b4 this tekaan n andaianku tepat...yakni tonsil irsyad sedang membengkak...tu mungkin sbb dier demam on off...

So semlm dr gtau memng tonsil kat tekak dier bengkak...ada jangkitan kuman kot....so selagi tak surut memng demam on off....so apa yg boleh dibuat adalah ambik antibiotik..n kebetulan sehari sebelum diriku dh bwk irsyad p klinik kat umah...n dr dh bg antibiotik....so dr suh teruskan ngan antibiotik yg diriku dpt tu....yang terkilan dr kat umah pun tak check dlm mulut dier....tu yg tak tau tonsil....coz dier just tanya ada batuk tak...n memng irsyad tak batuk..tu yg dier tak check dlm mulut tu...huhu

Cuma diriku kena tgk la..if sehari dua tak surut gak bengkak dier n still demam so kena g klinik semula la...memng bila tanya sakit tak dlm mulut or tekak dier gtau tak sakit lak...tu yg awal2 demam tak terfikir tonsil.....mujur makan still ok wpun sometimes dier gtau taknk...n mujur still aktif wpun demam...

Moga anak ibu cepat ok yer sayang....

4 comments:

maszmadi said...

ooo, erm tonsil tu mmg ada n sentiasa akan kena ke syimah? maaf coz masz x pernah tau pon pasal sakit tonsil ni...

moga irsyad cepat sembuh yerk..

Nur Hasyimah Mahasan said...

Ikut pada dr tonsil tu semua org ader coz tujuan dier menghalang jangkitan...but jika terkena jangkitan kuman or virus tonsil tu akan membengkak...so take time untuk pulih la...

Suliana said...

betuk tu syim.. klu dah buang tongsil tu insylh jarang demam.. tapi kesian la pulakkan klu operate budak2.. huhu. get well soon irsyad :-) mmg risau sama lah mcm time aqil kena demam dulu..

::CIK LYNN:: said...

semoga anak akak cepat sembuh...:)