Saturday, August 21, 2010

Kejadian 10 Ramadhan 1431H


Salam jumaat wat semua..nampaknyer satu keja pun tak jadi ari ni...masuk opis pagi2 menghadap kompter wat la ape yg patut kan..kul 9 pagi ader plak taklimat pasal HRMIS..habis taklimat dh kul 11 lebih...dok jap kat meja...telefonku berdering..tgk siapa pemanggilnyer..nama terpampang n hatiku dh mula debar2...coz ngasuh irsyad yg call...apsal plak..rasernya irsyad ok, tak demam n so on...dengan kuat semangatnya aku pick up the phone...n lum smpat cakap panjang..ngasuh mintak aku balik..jeng2!!!!!..apsal plak???ngasuh gtau..'boleh balik tak???irsyad jatuh ni..kepala dier luka skit...tapi cam kena p klinik je..coz kena jahit kot'..tanpa banyak kata aku terus gtau ok..dalam hati hanya Allah je tau perasaan tu....n terus gtau immediate bos nk balik...dalm kul 11.30 zas aku chow..b4 start keta call husband dulu...gtau pasal kejadian n dier nk balik gak...

Dalam 15 minit smpi umah ngasuh...dier dok diam je masa aku smpi..tak nangis n tak main pun..ngasuh dh larang dier main2...but bila aku masuk je umah ngasuh terus tgk dier cam biasa je..tak raser sakit ke budak ni???luka memng tak dalam n dalam 1 inch je kot...but i need x-tray coz riso kot2 ader hentakan ke...aku tak salahkan ngasuh coz aku tau irsyad ni jenis tok leh dok diam...n aku yakin dier jatuh sofa pun coz dok main panjat n lompat2...so masa jatuh maybe terhantuk kat skirting mozek kot....masa kejadiah ngasuh dok bilik air..tak dengar pun nangis..n anak dier gtau yang irsyad jatuh..p tgk dh berdarah n luka...but masa aku smpi darah dh tak kuar..coz ngasuh dh sapu ngan minyak gamat...



Luka yang masih fresh!!!!
....irsyad ni memng jenis yg lasak...n tak reti dok diam wpun kepala tgh sakit...memng tak dengar pun nangis but he know kepala dier luka..coz bila tnya kat mana sakit..terus tunjukkan kepalanya...n masa umah ngasuh pun bila tanya jatuh kat maner terus tunjukkan kerusi...but tuan punya badan tak serik2

Di Hospital
Husband smpi terus p HUKM...n terus p emergency...so pembantu hospital check dulu samada kritikal or not...pas register...jmpe doktor jap...tgk2 ape yg patut kat kepala irsyad n terus p x-tray..masa nk x-tray bukan main nangis...maybe coz tak pernah semua benda mesin2 tu...so masa kat x-ray ambik masa lama gak la coz dier tak nk baring....terpaksa la paksa n pegang tangan n muka dier kuat2....dh macam2 pujuk but tak jalan gak....


pas x-tray dh kul 1 lebih..p jmpe doktor balik..n kebetulan ari jumaat terpaksa tggu jap coz yg rawat irsyad doktor lelaki..p solat jumaat dulu...sementara menunggu boleh dier main kejar2 kat bilik menunggu..smpi nurse tanya betul ke sakit???coz ader la 2,3 org budak kecik gak tak brape shat gak kot...asyik nangis je..but dier..naik geram pun ader...


Dalam kul 2...smpat lagi doktor tanya...betul ke sakit ni???tgk cam ok je...n bawak ke bilik untuk sesi nk cuci n jahit luka...doktor berkira2 samada nk bius saje or nk kasi ubat tido..so try dulu ngan ubat bius coz katanya jahit pun skit je..so maybe ok..if tak boleh gak baru kasi ubat tido...n masa nk bilik rawatan skali lagi dier meraung tak nak..so terpaksa aku riba n peluk dier kuat2...supposely doktor nk dier baring je..but irsyad nangis je....b4 cuci semua..cukur dulu rambut..botal la skit kat area luka tu...n pas cuci semua terus cucuk ubat bius..time ni aku kesian sgt tgk dier coz aku tau dari tangisnya dier memamg sakit..n doktr memng gtau org tua pun if cucuk ubat bius akan meraung....masa tu terpaksa peluk kuat2 coz dier hampir menggelepar..sakit sgt kot...but masa sesi menjahit tu dier senyap je...siap la dengan 3 jahitan....n jahitan kena bukak on 27hb ni..seminggu la....n dlm masa smggu tu gak la..tmpat luka tu tak boleh kena air...huhuhu


Selepas dijahit....mest lambat nk tumbuh rambut ni plak!!!
On the balik umah....kena berbalut la gamaknyer..if tak tangan irsyad memng tok leh dok diam..balutan tu esok dh boleh bukak
Pas settle ngan doktor semua...n pas ambik ubat..balik umah je la..singgah umah ngasuh jap...n my husband p keja balik...masa tu dh kul 3.30 dh...aku terpaksa ambik half day je ari ni...so balik umah jap...terus lena ngan ibu2 sekali...kul 6 baru irsyad baru...so juadah berbuka ari ni aku just wat mee goreng basah...banyak sungguh irsyad makan...n nasi makan kat luar...kebetulam p ambik my sis kat umah sewanya...

Ngantuk sangat...seharian tak tido
Pe pun ni ler kejadian pertama dalam hidupku..mana pernah dlam familyku kena jahit if luka sekalipun..huhuhu....n Alhamdulillah hasil x-ray tiada hentakan..semuanya ok
 

8 comments:

Suliana said...

kesian irsyad.. tengok muka dia tido sayu plak.. smga cepat sembuh ye irsyad, jgn nakal2 :-)

aku said...

cian icat.... mm kak kalau tak silap skang nie kalau tak jahit pun takpe tapi ade satu kaedah cam die letak gam kat luke tue.. nanti kulit tue cantum.. tak tau plak nape org tue tak rekeman pakai gam tue

Nur Hasyimah Mahasan said...

tq aunty sue..hopefully dier cepat recover
doktor suggest jahit coz cepat skit ok..lgpun dier tgh lasak...asyik nk sentuh kepala je..
pe pun hopefully my son cepat shat la

axelida said...

uish mama ida tgk pon gerun wooo... moga cepat baik luka tu.. jgn main panjat² lg ye irsyad

Nur Hasyimah Mahasan said...

bab2 jangan nakal n jangan panjat tak dapek nk nolong la...kat hospital pun masih boleh berlari2..huhu

Ilhamny.com said...

ala, ciannyerr irsyad..sedih plak tgk muka dia tgh tido tu..bila anak sakit mmg risau kan..mcm nak mintak, dia la sakit dia tu kita yg tanggung..:)

Lan Rambai said...

kalau kepala pernah kena jahit.. itu tandanya dia bakal jadi budak yang bijak....macam aku hahahaha

Nur Hasyimah Mahasan said...

kak bell; tu la...sedey sgt tgk dier..but tuan punya badan macam takde raser aper2 pun...hehehe
en lan; hopefully betul la kata2 en lan tu...patut la en lan terlebih bijak..awat en lan kena jahit???mest merempit ni kan