Monday, August 2, 2010

Kursus Birotatanegara (Part 1)

Nampknyer tahun ni kursus aku semuanya pasl nk pengesahan jawatan, pasal naik pangkat...kursus pasal keja tak pergi pun lagi...cmne nk p bhgn latihan pun panggil..so kiraan 7 hari untuk kursus 2010 dh cukup ngan kursus yg wajib dihadiri sebagai kakitangan kerajaan bagi kenaikan pangkat....Jika 2009 kursus induksi utk pengesahan jawatn, tahun 2010 lak kursus PTK1 bagi pengesahan jawatan if naik J44 and selaras dengannya kena p kursus BTN (bagi sistem saraan malaysia - SSM)...pendekkn prosedur if sape nk ambik or lulus PTK1, kena lulus BTN dulu...

Review sebelum p BTN...
Tanggal 27 Julai 2010, dapat satu emel dari pihak urusetia PTK JKR yang berbunyi 'Sukacita dimaklumkan bahawa puan telah terpilih untuk mengikuti Kursus Kenegaraan Sesi 3/2010 anjuran Biro Tatanegara yang akan diadakan pada tarikh dan tempat seperti berikut :-

                 TARIKH     :  5 - 9 OGOS 2010 
                      TEMPAT    :  KEM BUMI JATI, SHAH ALAM, SELANGOR
                      PENDAFTARAN    :  5 OGOS 2010, JAM 2.30 - 5.00 PETANG

 So bila dh dpt emel tu, dlm hati terdetik alahai nmpaknyer irsyad kena tggl lagi...dh la hujung buln jun dh kena tggl (meeting kat johor)...nmpaknyer kali ni kena tggl lagik..lagi lama (5 hari tu...huhuhu)...namun nk tak nk terpaksa gak coz ni adalah satu tanggungjawabku as government servant and untuk masa depan gak...
So dlam menanti detik yg penuh mencabar tu..banyak persediaan kena buat..terutama nk kena beli baju kurung putih lak..coz wajib pakai baju kurung putih n kain hitam...so akan jadik pelajar sekolah la sepanjang kursus nanti...so dlm memenuhi keperluan tu, aku p la mydin...rembat 4 helai baju putih (mujur murah je)..skirt beli 1 helai je coz dh ader kat umah...lain2 keperluan biasa la (baju, seluar, kasut untuk sukan..dll)
Rabu (4 Ogos...di opis)....ari ni terpaksa balik lmbt (kul 6 petg baru blah dr opis...banyak nk kena settlekan b4 p kursus..opis mate aku pun balik lmbt gak..dh la nk kena settlekan keja..meja n semua peralatan mest kemas coz next week ada audit 5S..kelam kabut gak petang tu..
Khamis...pagi aku lepak2 kat umah, smbil layan irsyad (nk tggl 5 hari wooo) n kemas beg ntk p kursus...dlm tghari baru p hantar irsyad...so pas zohor pick up 2 my fren dr opis (kak ida n isdafarah)n follow dak2 jkr ke kem...nk kater jauh tak gak..dlm 1/2 jam je..wpun dekat bukn boleh balik pun..so kena la berkampung 5 hari kat kem...so continue part 2 ek






2 comments:

axelida said...

haiii... tq kerana sudi menumpangkan kami... kunun nak tulun bwk keta, tp lesen lak ngam2 br kojol lak.. hehe

Nur Hasyimah Mahasan said...

tu la u..punya bersemangat i nk tdo dlm keta..tup2 kena bawak keta p n balik..yg sorg lain tok leh diharapkan..ibu berpantang katakan